Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, για πρώτη φορά συστηματικότερα, ο χώρος της εργασίας οργανώνεται και διεκδικεί δημοκρατικά και δυναμικά το δικαίωμα του για ένα καλύτερο αύριο και μια δικαιότερη κατανομή των κερδών. Μέσα στο καμίνι της καθημερινής δουλειάς σε εργοστάσια, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κάθε είδους επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται και οργανώνονται δημιουργώντας δομές που θα σημαδέψουν το συνδικαλιστικό τοπίο της Ελλάδας μέχρι και σήμερα.

27/2/07

Σκέψεις για την πορεία

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι η εμπειρία της αρχειοθέτησης του υλικού της Ο.Β.Ε.Σ. καταδεικνύει τις αυξημένες δυνατότητες να προχωρήσει η αρχική μας σύλληψη για τον εργοστασιακό συνδικαλισμό της μεταπολίτευσης. Εκτός από τα αυτονόητα, θα προσμετρούσα στα θετικά την έμπρακτη απόδειξη της συντονισμένης ομαδικής δουλειάς και την επιβεβαίωση ότι το αρχειακό υλικό που πέρασε από τα χέρια μας προσφέρει δυνατότητες αυτοτελούς πραγμάτευσης. Πέραν αυτών όμως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο εργοστασιακός συνδικαλισμός δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με την Ο.Β.Ε.Σ. Η τελευταία υπήρξε δημιούργημα του κινήματος της περιόδου 1974-1979 και αποτέλεσε μια από τις πολλές μορφές οργάνωσης της βιομηχανικής εργατικής τάξης. Σε συγκεκριμένες περιοχές [όπως η Ήπειρος] και σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες [όπως για παράδειγμα η Περαϊκή-Πατραϊκή] η πρόταση της Ο.Β.Ε.Σ. δεν περπάτησε, ακριβώς επειδή υπήρχαν αντίρροπες τάσεις, κυρίως από τις δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κατά συνέπεια, θα είναι εσφαλμένο να περιοριστούμε στην Ο.Β.Ε.Σ. ή να εμφανιστεί η κίνησή μας αποκλειστικά συνδεδεμένη με το αρχείο της. Εχοντας αυτό το σημείο στο μυαλό μας, προκύπτει η ανάγκη ενός εκ νέου σχεδιασμού, ο οποίος πέρα από πρακτικά ζητήματα θα αρχίσει να επιλύει και ενδεχόμενα ζητήματα προσωπικών ενδιαφερόντων και του τρόπου που αυτά θα συνδυαστούν με την ομαδική δουλειά.

Θα πρότεινα:

1. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια παρουσίαση του υλικού που αρχειοθετήσαμε και των σκοπών της ομάδας. Προφανώς μια τέτοια παρουσίαση θα επιδιώξουμε να δημοσιευτεί σε κάποιο από τα τρέχοντα ιστορικά ή αρχειακά [όπως τα Αρχειακά Νέα] περιοδικά. Ανεξαρτήτως της όποιας απόφασής μας θα πρέπει να δούμε που βρίσκεται η υπόθεση του καταλόγου του αρχείου της Ο.Β.Ε.Σ.

2. Νομίζω ότι μια αναγκαία δουλειά πλέον είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων, όπου θα περνάμε σε καρτέλες τα εργοστασιακά σωματεία που συναντούμε. Το εφικτό αυτής της πρότασης προκύπτει νομίζω και από τη φύση του υλικού στην Ο.Β.Ε.Σ. που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό φακέλων σωματείων που περιλαμβάνουν τα καταστατικά τους κλπ. Είναι προφανές ότι η βάση δεδομένων δεν θα περιορίζεται σε αυτά, αλλά σίγουρα αποτελούν καλή βάση για μια αρχή.

3. Να συστηματοποιήσουμε την υπόθεση των αποδελτιώσεων. Ο Στέφανος έχει κάνει μια καλή δουλειά με τους πρώτους καταλόγους και είναι σαφές ότι και οι υπόλοιποι πρέπει να δούμε πως και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο. Σημειώνω ότι έχω κάνει μια πρώτη καταγραφή τίτλων από το προσωπικό μου αρχείο που θα πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξουμε [για παράδειγμα τη Ρήξη του Καραμπελιά], ενώ από ένα πρόχειρο ξεφύλλισμα εντύπων νομίζω ότι υπάρχει γενικά ψωμί σε ορισμένα έντυπα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς της εποχής [Κομμουνιστική Οργάνωση Μαχητής].

4. Να πάρουμε μια απόφαση για τις συνεντεύξεις. Αναλαμβάνω να καταρτίσω μια πρώτη λίστα ανθρώπων που αξίζει να απευθυνθούμε, αλλά θέλει συζήτηση για το τι πάμε να βγάλουμε από αυτή τη διαδικασία καθώς και μια εντρύφηση στην τεχνική των προσωπικών συνεντεύξεων. Υπενθυμίζω ότι από την Ο.Β.Ε.Σ. έχουμε πρόσβαση στα ηγετικά στελέχη της ομοσπονδίας [Μπακιρτζής, Κοκκινοβασίλης κλπ], ενώ υπάρχει ένας κύκλος ανθρώπων από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά με θητεία στο Κ.Κ.Ε. Πιθανά θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πρώτη εξόρμηση γύρω στις γιορτές του Πάσχα, οπότε κάνουμε και μια ευρεία συνάντηση σχεδιασμού εν’ όψει κιόλας της θερινής συνάντησης στο Ρέθυμνο. Στην συνάντηση στην Αθήνα προτείνω να καλέσουμε επίσημα τον σ. Γιάννη Βαμιεδάκη και να σκεφτούμε αν υπάρχουν 1-2 άνθρωποι που θα μπορούσαν να βάλουν πλάτη.

1 σχόλιο:

Ιφιμέδεια είπε...

Μόλις βρήκα το μπλογκ σας και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.
Συνεχίστε να το ενημερώνετε μετην εργασία σας.