Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, για πρώτη φορά συστηματικότερα, ο χώρος της εργασίας οργανώνεται και διεκδικεί δημοκρατικά και δυναμικά το δικαίωμα του για ένα καλύτερο αύριο και μια δικαιότερη κατανομή των κερδών. Μέσα στο καμίνι της καθημερινής δουλειάς σε εργοστάσια, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κάθε είδους επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται και οργανώνονται δημιουργώντας δομές που θα σημαδέψουν το συνδικαλιστικό τοπίο της Ελλάδας μέχρι και σήμερα.

8/1/07

Σύνοψη Πεπραγμένων και Σχεδιασμός Επόμενων Κινήσεων

Νομίζω ότι τα όσα συνέβησαν τον τελευταίο μήνα καταδεικνύουν ότι η η πρόταση συλλογικής μελέτης του εργοστασιακού συνδικαλισμού έχει ερευνητικό ψωμί και αυξημένες δυνατότητες να λειτουργήσει. Υπενθυμίζω ότι στο Ρέθυμνο πραγματοποιήσαμε ανοιχτή παρουσίαση –το πλήρες κείμενο το απέστειλε χτες ο Γάσσιας- από την οποία καταφάνηκε και η καινοτομία του εγχειρήματος και η διάθεση στήριξης κυρίως από παλαιότερους συναδέλφους και το σύνολο του παραυρισκόμενου ΔΕΠ. Στα θετικά επίσης πρέπει να προσμετρήσουμε την αυξημένη συμμετοχή –πάνω από 50 άτομα πέρασαν από το σπίτι του τομέα-, τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν, αλλά και την ικανότητά μας να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό διάγραμμα ιστορίας του εργοστασιακού συνδικαλισμού και της ειδικότερης πρότασής μας κοδικοποιώντας παράλληλα του;ς στόχους [χαρτογράφηση σωματείων και δραστηριοτήτων τους σε βάση δεδομένων, παραγωγή χάρτη ‘απεργιακής δραστηριότητας’, συλλογή πρωτογενούς υλικού και αρχείο προφορικών συνεντεύξεων]. Τέλος, σημειώνω ότι στην εκδήλωση του ρεθύμνου παρουσιάσαμε οπτικό υλικό σε προβολή και κατοχυρώθηκε το σήμα της όλης κίνησης που φιλοτέχνησε ο Τσιβίκης. Βασικό συμπέρσμα και ζητούμενο η αναγκαιότητα ανάδειξης συναδέλφων οι οποίοι θα ασχοληθούν ειδικότερα με το ζήτημα και θα βγάλουν δουλειές συγκεκριμένες, δηλαδή διπλωματικές, διατριβές κλπ.

Στην Αθήνα έπειτα από επαφή με την Ομοσπονδία Βιομηχανικών Εργοστασιακών Σωματείων [Ο.Β.Ε.Σ.] καταφέραμε να διασφαλίσουμε ότι από το νέο έτος η Ομάδα μας αναλαμβάνει την ταξινόμηση και καταλογογράφηση του αρχείου της, το οποίο είναι –όπως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις- σε κάποιο πατάρι. Αντιλαμβανόσμαστε υποθέτω άπαντες τη σημασία αυτής της προοπτικής ακι ταυτόχρονα τις αναγκαιότητες που προκύπτουν: εκτός από ορισμένες λεπτομέρειες τεχνικής φύσης [αγορά ενός υποτυπώδους εξοπλισμού κλπ] χρειάζεται η ρητή δέσμευση εκ μέρους μας ότι θα βάλουμε πλάτη σε αυτήν την δουλειά. Αυτό περιλαμβάνει εργασία στα γραφεία της Ο.Β.Ε.Σ και υποστηρικτικές κινήσεις απ’ έξω –ειδικά για τους συναδέλφους που εργάζονται το πρωί. Προτείνω να συνεννοηθούμε άμεσα μεταξύ μας, να ορίσουμε μέρα έναρξης στην Ο.Β.Ε.Σ. και να θέσουμε στόχο εκτός από την εκπόνηση της δουλειάς τη συγγραφή ενός μικρού κειμένου [4-5 σελίδες] που θα παρουσιάζει σύντομα τη λογική της ομάδας και θα περιλαμβάνει και την εικόνα του αρχειακού υλικού που επεξεργαστήκαμε. Για λόγους αυτονόητους δε χρειάζεται να κοινοποιήσουμε αυτή την πτυχή της δράσης μας σε όλο το ερευνητικό πόπολο, οπότε σεμνά και διακριτικά δουλεύουμε με ορίζοντα στις αρχές Φλεβάρη να είμστε σε θέση να έχουμε κείμενο.

Η δουλειά στην Ο.Β.Ε.Σ πιθανά μας λύνει μερικά ζητήματα [π.χ. δεν είναι τόσο άμεσα πιεστική η εύρεση των καταστατικών στο πρωτοδικείο] και προφανώς όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπάνε εκεί. Αυτό δεν σημάινει ότι δεν χρειαζόμαστε στρατεύσεις και διαθεσιμότητες για μια σειρά πραγμάτων. Ενδικτικά:

- να φτιαχτεί μια πρώτη βάση δεδομένων [σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα] όπου θα περνάμε το υλικό . Χρειάζεται συζήτηση αν ο βασικός άξονάς της θα είναι το σωματείο ή για πράδειγμα η παραγωγική μονάδα. Να το συζητήσουμε και κάποιος να αναλάβει την εκπόνηση ενός προσχεδίου με τα σχετικά πεδία.

- να ολοκληρωθεί ο πρώτος κατάλογος των εντύπων της εποχής που θα αποδελτιώσουμε [π.χ Δελτίο του ΣΕΒ, Οικονομικός Ταχυδρόμος κλπ] και σιγά-σιγά να γίνουν χρεώσεις

- να καταρτιστεί λίστα ανθρώπων προς συνέντευξη [η Ο.Β.Ε.Σ. δεσμέυτηκε να μας δώσει συνδέσεις εκτός φυσικά από τους ανθρώπους εκεί που έχουν εμπειρίες] και να δοκιμάσουμε ορισμένες πρώτες. Παράλληλα κάποιος πρέπει να μάθει κατά το δυνατόν τι πα να πει ‘παίρνω συνέντευξη’ [τεχνικές], ενώ ανάγκη είναι να φτιάξουμε και έναν σκελετό ερωτήσεων με τον οποίο θα πορευτούμε σε πρώτη φάση.

- τέλος να δούμε μέσα στις γιορτές ένα μπλογκ που θα αναβάζουμε τις δραστηριότητες και κυρίως τους προγραμματισμούς μας. Επιμένω και ας θεωρηθώ συνομοσιολόγος ότι δεν πρέπει να υπάρχει προς ελεύθερη διάθεση το επεξεργασμένο υλικό διότι έχω σιχαθεί τα ερευνητικά λαμόγια.

Συντροφικοί χαιρετισμοί και απολογίες για τα λάθη πληκτρολόγησης που οφείλονται στην απροθυμία του Τσιβίκη να εγκαταστήσει έλεγχο ορθογραφίας,

Κωστής

Δεν υπάρχουν σχόλια: